Sharm el Sheikh en livlig semesterdestination

Sharm el Sheikh en livlig semesterdestination

Sharm el Sheikh är en livlig semesterdestination som ligger på Sinaihalvöns sydspets. Här hittar man solsken och behagliga temperaturer året runt, men Sharm el Sheikh handlar inte bara om sol och strand. Här finns massor med saker att hitta på.

Explore the Greatunknownworld

Till exempel …

Snorkling i Dahab Blue Hole

Dahab Blue Hole är Egyptens mest beryktade dykarställe. Det sägs att det är 130 meter djupt, men att det på omkring 60 meters djup finns en öppning ut till det stora öppna havet. Här omkommer flera människor varje år när de försöker nå ner till detta hål för att komma ut på andra sidan, och just därför är detta område känt för att vara ett av de mest krävande och farligaste dykområden i världen. Så släpp alla tankar på att försöka detta!

Hur kan jag rekommendera det då? Jo, för att detta inte är hela sanningen bakom Blue Hole. Man kan enkelt ta en lugn snorkeltur längs kanten av detta fantastiska rev, där det myllrar av färggranna fiskar, och där de blå djupen verkar oändliga. Jag var tvungen att ta ett litet dopp för att se öppningen som alla pratade om. Men det var inte mycket att se. Redan efter ett par meter försvann det mesta av ljuset uppifrån ytan. Det var lite skrämmande att inte veta vad som fanns runt omkring, samt att tänka på alla de övermodiga dykare som aldrig kom upp igen. Men som sagt, det är ett otroligt vackert område att snorkla i. Här får man snabbt ett par timmar att gå, och på stranden finns det caféer, toaletter och uthyrning av olika slags dykar- och snorkelutrustning.

Utforska stjärnhimlen

Slipp stadens alla ljus och åk ut i öknen på en traditionell beduinmiddag och en kväll under de strålande stjärnorna. Dessa turer arrangeras av flera resesällskap, och är inte bara till för de som är intresserade av astronomi. Det är en kväll där det är möjligt att uppleva det äkta beduinlivet! Rid på en kamel, se den vackra solnedgången över öknen, ät en traditionell beduinmiddag och upplev magin när du lutar dig tillbaka och njuter av den spektakulära utsikten över Vintergatan och de tusentals stjärnorna.

egypten2

ATV safaritur

Utan tvivel en av de roligaste upplevelserna! Välj mellan att uppleva öknens skönhet vid soluppgången eller solnedgången medan du kör över den gyllengula sanden. Det är också möjligt att göra det på dagen, men det vill jag inte rekommendera om du inte tål öknens extrema värme.
Vi tog en kort tur för att hämta våra ATV:er, och sen körde vi genom den virvlande sanden mot soluppgången. Vi stannade på vägen vid ett litet beduinläger, där vi kunde koppla av och njuta av en kopp te och den lugna atmosfären.

Är du ett vattendjur?

I Sharm El Sheikh finns nästan alla sorters vattensporter. You name it. Dykning är det mest populära, men du kan också pröva på vattenskidor, kitesurfing och windsurfing. Även om du inte är en säker simmare, behöver du inte gå miste om Egyptens undervattensvärld. Turer med båtar med glasbottnar avgår från Sharm El Sheikh hela tiden.

Ras Mohamed National Park

Ras Mohammed National Park ligger cirka 25 kilometer sydväst om Sharm El Sheikh, och det går lätt att ta sig dit med bil, men det finns självklart även organiserade utflykter tillgängliga genom olika researrangörer.
Parken är hem åt en mängd olika fantastiska geologiska formationer, både under vatten och på land; bland annat korallrev, dalar, berg av granit och mjuka sanddynor. Parken besöks varje år av mer än 50 000 människor, som lockas av vyn över några av världens mest spektakulära korallrev med ett myllrande marint liv. De flesta, om inte alla, av Röda havets  1 000 fiskarter kan ses i parkens vattenområde, som hammarhajar, djävulsrockor och valhajar.

S:t Katarina-klostret och Mosesberget

Sinaiöknen bjuder på många upplevelser och gamla historier. Du kan åka på en spännande utflykt till Sinaiberget, även kallat Mosesberget, där det sägs att Moses mottag tavlorna med tio guds bud. Berget är 2 258 meter högt, och man brukar i regel vilja bestiga berget under natten, för att komma upp till den vackra soluppgången. Efter bergsbestigningen kan du passa på att besöka S:t Katarina-klostret, som ligger vid foten av berget. Detta är en av världens äldsta kloster, som ännu bedriver sin verksamhet.

Shopping

Shopping i Egypten kan vara en rolig upplevelse i sig självt. Du ska vara beredd på att pruta om priset, då det på många ställen inte finns fasta priser! Det gamla marknadsområdet i Sharm el Sheikh är en labyrint av äkta arabiska basarer, medan de mer nyligen utvecklade områdena Hadaba, Naama Bay och Sharks Bay bjuder på en mer modern upplevelse, med ett brett utbud av butiker, barer, restauranger och nattklubbar.

Luxor

Från Sharm el Sheikh kan du ta flyget till Luxor och uppleva staden som tar dig på en fantastisk resa långt tillbaka i tiden. Luxor kallas ofta för världens största utomhusmuseum, och en dag här är säkerligen något du aldrig kommer glömma! Luxor har en beundransvärd charm med sina betagande gamla egyptiska tempel, gravar och monument, som till exempel Konungarnas dal, Karnak-templet, Hatshepsut-templet och mycket annat.

Upplev pulsen i Naama Bay

Naama Bay består mestadels av sandstrand, shopping och ett pulserande nattliv med barer och nattklubbar. Naama Bay har också en lång strandpromenad med en uppsjö av olika restauranger, där du kan få allt från shish kebab till färsk fisk. Livet i Naama Bay kan upplevas som en smula hektiskt på kvällen, med färgglada neonljus, hög musik och ivriga försäljare som kan vara ganska påträngande och kanske upplevs som irriterande för en del när de vill sälja något eller locka in dig i deras lilla affär, men de försöker bara att tjäna lite pengar. Ta det inte så allvarligt, men gör det klart från början, om du inte är intresserad av något. Have fun!

Petra

Åk på en dagstur från Sharm el Sheikh till Petra, Jordaniens och Mellanösterns mest populära turistdestination. Det finns en anledning till det. Denna antika stad ligger i en smal dal, omgiven av sandstensklippor, som man tar sig till genom el-Sig, som är en cirka två kilometer lång och på många ställen smal klyfta. Efter detta kommer du till Al Khazneh, en imponerande byggnad, som har huggits ut ur klippväggen, och som har använts som kulisser i många filmer.
En tur till Kairo och pyramiderna är givetvis en självklarhet. Detta kräver ofta att man avsätter ett par dagar till detta. Från Sharm el Sheikh till Kairo är det ungefär 500 kilometer i bil eller buss. Det går självklart också att flyga, men då blir också priset ett annat.

författare: Mie Nielsen från Greatunknownworld