Världens längsta skidbacke

Världens längsta skidbacke

Att åka skidor nerför världens högsta toppar kommer aldrig bli särskilt populärt. Och varför skulle det? Är det ens möjligt? ”Omöjligt är ett ord som bara finns i dårarnas ordbok”, sa Napoleon Bonaparte men såvitt jag vet åkte han aldrig skidor. När hans fru frågade honom om han skulle vilja prova sa han ”Inte i kväll, Josephine.” Tja, det är fullt möjligt, men bara en handfull kompletta galningar har försökt sig på denna till synes galna och dödsföraktande bedrift.

 

Yoshimasa Wada, en 31-årig professionell skidåkare från Sapporo, Japan, åkte skidor nerför Matterhorn 1985. Han var den första att genomföra bedriften från den faktiska toppen av det 4 478 meter höga berget. En helikopter släppte av Wada på toppen och han åkte cirka 300 meter nerför den enorma norra sidan stödd av rep, som säkrades av två schweiziska bergsguider. Vid Solvay-hyttan gjorde sig Wada av med repen och slingrade sig och gled i vida svängar nerför bergets östra sida fram till ett annat stopp, Hörnli-hyttan, som ligger vid foten av toppen, cirka 1 100 meter nedanför den. Ögonvittnen sa att han pausade flera gånger och att nedstigningen tog honom ungefär fyra och en halv timme. Hade han hållit en rakare linje kunde han enkelt ha krossat både tiden och samtliga ben i kroppen. I strikt mening var det inte skidåkning såsom vi känner till det, men han gjorde nedstigningen på skidor.

År 1989 försökte sig Andre Anzevui på den första nedstigningen från Matterhorns norra sida och lyckades, också han genom det lata tillvägagångssättet att ta sig till toppen med hjälp av helikopter. (Vad är det för fel med de här människorna, har de ingen känsla för äventyr?).

År 2011 brydde sig inte Matthias Giraud, en fransman som är känd för världen och sina vänner som Super Frenchie, om att åka skidor längre än det första hundratalet meter ner från toppen och fullföljde nedstigningen med ett basejump. Han säger att han gjorde ett frontflip över kammen, men mindre generösa personer säger att han ramlade och dolde sitt fall mycket graciöst men att det kunde ha slutat med en tur till sjukhuset eller något ännu värre.

Vi lämnar den schweiziska lilla kullen och går vidare till ett riktigt berg – 8 850 meter högt – Everest. Den slovenska skidinstruktören Davo Karnicar åkte skidor nerför Mount Everest med en webbkamera på hjälmen. Förmodligen lämnade han nybörjarna vid baslägret i nybörjarbackarna medan han försökte ha ihjäl sig själv. Han var uppenbarligen uppmärksam i skidskolan, eftersom han överlevde. Karnicar, som redan hade förlorat två fingrar på grund av frostskador under ett föregående försök som avbrutits, klättrade den sista etappen till toppen under natten för att undvika dåligt väder. Han kom fram utmattad till baslägret fem timmar efter att ha gett sig av från toppen, och genomfört den första nedstigningen av Mount Everest som utförts helt på skidor. ”Klockan 12.40 kom jag ner till baslägret, glad att allt var över. Jag hade varit på benen i 15 timmar, jag kände mig utmattad och kunde inte sova. Det var som om jag befann mig ljusår i från den här världen. Jag kunde inte ens känna mig glad.” Eftersom han inte nöjde sig med bara Everest, har Karnicar också åkt skidor nerför Mont Blanc, Eiger, Annapurna och den ovan nämnda kullen i Schweiz, Matterhorn.