Skidresor i Sverige för barnfamiljer

Skidresor i Sverige för barnfamiljer

Skidåkning är en populär aktivitet att ägna sig åt i Sverige, vilket visar sig genom både omsättningen det genererar på skidanläggningar och genom antalet skidåkardagar. Det finns runt 235 olika skidanläggningar i Sverige som är medlemmar i SLAO, Svenska Liftanläggningars Organisation*. Det som skiljer de olika anläggningarna åt kan vara till exempel att det på vissa ställen finns tävlingar eller lopp, var i landet anläggningen är placerad, antalet backar eller backarnas beskaffenhet i avseende bredd, höjd, lutning och svårighetsgrad. Backarnas svårighetsgrad brukar komprimeras till olika färger och i Sverige ser färgerna för respektive backsort ut såhär:

 

•         Grön: Mycket lätt, för nybörjare och småbarn. Upp till cirka 9º lutning

•         Blå: Lätt, för de flesta åkare. Upp till cirka 15º lutning.

•         Röd: Medelsvår, för medelåkare och uppåt. Upp till cirka 25º lutning.

•         Svart: Brant, för erfarna och avancerade åkare. Upp till 35-45º lutning.

•         Dubbelsvart: Extremt, endast skickliga åkare. Cirka 46º lutning.

 

Om man ska åka på skidresa med barn kan det vara bra att tänka på vissa saker i förväg, såsom att de har bekväma pjäxor och att skidorna inte är för långa. En del köper utrustning som är alldeles för stor för barnen och då kan det vara bättre att hyra eller köpa (nytt eller begagnat) på plats istället. En del vuxna väljer att ha sele på barnet när det ska lära sig åka i början, det är dock inte en nödvändighet utan individuellt. Fördelen med det kan vara att den vuxna har fullständig kontroll på barnet och nackdelen kan vara att barnets självständiga utveckling hämmas.

 

En annan viktig aspekt är att aldrig tvinga barnet att åka: Skidåkning ska vara roligt och inget tvång. För att upplevelsen ska bli bra för barnet krävs det att glädjen och intresset finns där till att börja med. På vissa skidorter finns det någon form av barnklubbar eller skidskolor för barn där de antingen kan leka i snön med varandra eller åka skidor.

 

Att tänka på som vuxen när man åker med en bebis är att även om du själv är en duktig skidåkare ger det dig ingen garanti för att inte bli pååkt av någon annan. Då kan det vara bättre att lämna barnet hos någon annan under tiden man åker.

 

Idag satsar de flesta skidorter i Sverige på barnfamiljerna på olika sätt, och nedan kommer ett urval på fem olika ställen med information om vad som gör dessa barnvänliga:

 

Åre

Har flera olika nybörjar- och barnbackar. Det finns barnpassning och en sagoskog där barnen på skidor möter björnar och andra smådjur. Andra saker som finns är after ski för barn, skidskola, minihopp och minirails. För vuxna med små barn erbjuds ett så kallat ”föräldrapass” där föräldrarna kan dela på samma skidpass om de både vill kunna ta hand om barnen och hinna åka.

 

Sälen

Det finns fyra olika skidområden i Sälen, varav ett av dem – Lindvallen – anses vara det som kanske är det mest barnvänliga. Det är Europas största sammanhängande område med knappliftar. Variation på aktiviteterna som riktar sig till barn är stor och det finns både barnteater och en maskot som heter Valle. Det är skidavstånd till både liftar och backar och det finns barnpassare. Andra aktiviteter som finns där är Nöjescentret Experium med bland annat äventyrsbad, inomhussurfing, spa och bio.

 

Orsa Grönklitt

Här finns det barnklubbar, temakvällar, maskoten Bärra, skidlekis och skidskolor. Det finns även äventyrsbad, skattjakt med Bärra och aktivitetskvällar med grillning och trekamp.

 

Bran

De har familjen i fokus och har vunnit det stora barnsemester priset sju år i rad. De har skidskola, björnbusar, skotersafari, lekrum och Nintendo i restaurangerna. Alla barnaktiviteter ingår i liftkortet och det finns dessutom Nintendoland och BMW-bilbana.

 

Bjurås

På Bjurås skidanläggning finns det skidskola, skidåkning på längden och tvären och barnen kan vara med i Bjurreklubben tills de är tio år. Bjurre Bäver är en maskot som kan dyka upp i backen. Annat som finns där är relaxavdelning, möjlighet till scotertur, pulkabacke och skridskobana på sjön.

 

(*SLAO är en  bransch- och intresseorganisation för skidlift- och alpina skidanläggningar i Sverige. För att få bli medlem i SLAO måste anläggningen uppfylla vissa krav när det gäller bland annat säkerhet.)