Julemarknad och marsipan i Lübeck

Julemarknad och marsipan i Lübeck

Den gamla hansastaden Lübeck är en hamnstad och ligger i Schleswig-Holstein i Tyskland. Här kan man strosa runt i en stadskärna som är ett UNESCO-världsarv och shoppa exklusiv marsipan. Vi kom hit sent på eftermiddagen och hann med en kort liten sväng i staden…

Ett UNESCO-världsarv

De medeltida delarna av stadskärnan i Lübeck är ett UNESCO-världarv och det är fantastiska kvarter att promenera runt i! Här finns massor av vackra gamla hus och kyrkor och runt den gamla stadsdelen flyter floden Trave.

Världskänd marsipan i Lübeck

När man är i  Lübeck ska man handla marsipan, så är det bara! Johann Georg Niederegger (1777-1856) grundade det företag som än idag producerar den kända marsipanen i Lübeck. Från början levererades marsipanen till kungar och tsarer, men idag är det fritt fram för vem som helst att shoppa marsipan, som tur är. Att kliva in i Niedereggers marsipaneri är som att uppslukas av en värld full av marsipanfigurer, exklusiva marsipanaskar och fina små marsipanpraliner över disk. Det är omöjligt att gå härifrån utan att handla!

Populär julmarknad

Julmarknaden i Lübeck är både känd och populär, men vi är lite för tidiga för att få uppleva den. Julmarknaden börjar nämligen (i år) den 23 november och då ska man tydligen kunna njuta av sånt som rostade kastanjer, glögg, naturgodis och tyska korvar samt shoppa leksaker, presenter och julprydnader. Vi såg de icke öppnade stånden precis överallt så vi anar att det blir en rejäl julmarknad! Själva fick vi nöja oss med att promenera runt på gatorna och i de vanliga affärerna, vilket inte var så dumt det heller.